Schlauszky Szilárd
Szülõi indíttatásra már gyermekkoromban ismerkedtem a fényképezéssel. Kisiskolás koromban kaptam az elsõ fényképezõgépet édesapámtól. A másodikat is. Talán azokat, amelyekkel még Õ is fényképezett. Ezekkel fekete-fehér filmre fényképeztem, és  megtanulhattam a filmeket magam elõhívni és papír képeket készíteni. Az ismereteimet önképzéssel fejlesztem és jutottam el oda, ahova. A megszerzett tudás, szemlélet, nagyban meghatározzák ma is gondolkozásomat, de megkönnyítették számomra a digitális képeknél is szükséges utómunkákat, a számítógépes képszerkesztés alapjait…

Az elsõ “igazi” és új fényképezõmet, egy tükörreflexes gépet (Praktica PLC3), gimnáziumi ballagásomra kaptam.

Az egyetemi éveim alatt részt vettem az Impulzus-nak, a „Villamos kar” újságjának a szerkesztésében, elsõsorban labor feladatokkal, nyomdai elõkészítés elvégzésével.

Késõbb a fényképezés nagyrészt családi és emlékképek készítésében merült ki, szinte már csak színes filmre.
Amikor elérhetõvé vált nekem is  digitális fényképezõ, nem adta azokat a lehetõségeket és minõséget, amit a filmes tükörreflexes gépem, úgy hogy közben még használgattam azt is.

Egy  „belépõ” DSLR gép (2010-ben), ismét meghozta a kedvem, hogy többet foglalkozzak a fényképezéssel.

Ahogy többet foglalkoztam a fényképezéssel, rábukkantam lyukkamerás weboldalakra, és eszembe jutott, hogy van a hûtõszekrényben ORWO NP 55 film, amit 60, 120 méteres tekercsben lehetett kapni, és amelyet magam töltöttem kazettába.

A lyukkamerás oldalakon felbuzdulva magam is készítettem lyukkamerát (elsõt kartonpapírból), melyet aztán több is követett. Ettõl kezdve részt vettem a Wordwide Pinhole Photography Day eseményen.

Pár éve lyukkamerákat a Nap felé fordítva és ott “felejtve”, olyan képeket kezdtem el készíteni, melyek  a Nap égi útját, több napon, héten, hónapon keresztül rögzítik. Ezt nevezik szolárgráfiának, melynek izgalma a várakozás, hogy milyen lesz a kép, lesz-e egyáltalán, merthogy meg lesz-e a “kamera”, nem rongálták-e meg, nem ment-e benne tönkre a fotópapír.

Szolárgráfia

Pinhole day