FIAP image
A nemzetközi szövetség különféle minősítési fokozatokat (fotóművészeti diplomákat) adományoz az arra érdemes fotósoknak, mely a külhoniak számára is egyfajta rangot jelent. A FIAP pályázatokat, úgynevezett nemzetközi fotós szalonokat ír ki a vele együttműködő helyi szervezeteken keresztül. A résztvevő fotósok ezeken mérethetik meg magukat. A szalonokon indított, arra érdemes képeik után elfogadásokat, a még jobbak után pedig díjakat zsebelhetnek be. Az elfogadások és díjak számát nyilvántartja a szervezet és ez alapján osztja ki különböző minősítési fokozatait:

 • AFIAP (a FIAP művésze): a legalacsonyabb fokozathoz a fotósnak legalább 1 évig sikeresen kell szerepelnie a nemzetközi szalonokon (min. 15 országban), és legalább 30 fotójára minimálisan 40 elfogadást kell begyűjtenie.  Ezen felül 5 fotónak rendelkeznie kell legalább 3 elfogadással.

 • EFIAP (a FIAP kiválósága): ehhez a magasabb minősítéshez meg kell szereznünk éps 1 évig birtokolniuk kell az AFIAP diplomát. Ezen kívül minimum 50 különböző fotóra legalább 250 elfogadással kell redelkezni. Mindezt 30 különböző szalonban és 20 különböző országból. Ezen felül 5 fotónak rendelkeznie kell legalább 3 elfogadással és ezek közül kettő rendelkezzen legalább 2 díjazással.
 • Ezután lépkedhetünk fel az EFIAP ranglétra négy fokán. Minden egyes fokozathoz teljesíteni kell az előző kritériumait is: 
  • EFIAP/b (bronz fokozat): minimum 50 különböző fotó, 200 elfogadásával kell rendelkezni, ezen kívül 5 db, különböző országban díjazott képpel. 
  • EFIAP/s (ezüst fokozat): minimum 100 különböző fotó, 300 elfogadásával kell rendelkezni, ezen kívül 10 db, különböző országban díjazott képpel. Ezenfelül 5 új fotót 5 különböző országban különböző szalonok keretében kiállításra kell kerüljenek. 
  • EFIAP/g (arany fokozat): minimum 150 különböző fotó, 500 elfogadásával kell rendelkezni, ezen kívül 15 db, különböző országban díjazott képpel. Ezenfelül 6 új fotót 6 különböző országban különböző szalonok keretében kiállításra kell kerüljenek. 
  • EFIAP/p (platina fokozat): minimum 250 fotó, 700 elfogadásával kell rendelkezni, ezen kívül 20 db, különböző országban díjazott képpel. Ezenfelül 7 új fotót 7 különböző országban különböző szalonok keretében kiállításra kell kerüljenek.
Körverseny esetén, ilyen pályázaton belül az egyes szalonok különböző országokhoz vannak hozzárendelve, ekkor ennek a körnek minden országa minősítésre kerül, ha az adott szalonban el lehet érni az elfogadást. Legalább 250 új elfogadás bizonyítéka, amelyek legalább 100 új, különböző, FIAP-védnökséggel rendelkező szalonokból származó műből állnak. 2022 és 2024 között a régi és új EFIAP besorolást is lehet választani a pályázónak.

 • MFIAP (a FIAP Mestere): A pályázónak legalább 3 éve rendelkeznie kell az EFIAP-díjjal, Az MFIAP-ra vonatkozó kérelmet december 1-ig kell benyújtani. Be kell nyújtani: A FIAP által előírt legfrissebb nyomtatványokkal kitöltött jelentkezés (melyek letölthetők a FIAP weboldaláról). 20 képből álló digitális portfólió, amelyet WeTransferen keresztül küldtek el a FIAP-nak. Minden képnek a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie: JPEG formátum, 10 tömörítés és legalább 3600 pixel a leghosszabb méretben. Teljes önéletrajz a FIAP által előírt űrlapokon. A szövegnek a FIAP egyik hivatalos nyelvén (francia, angol) kell lennie. A témát és a fotóművész kreatív koncepcióját ismertető bevezető szöveg. A szöveget a FIAP valamelyik hivatalos nyelvén kell megírni. A portfóliónak következetesnek kell lennie a koncepciótól a megvalósításig és a bemutatásig
PSA image
A PSA címei elég szerteágazóak. Ezeket összefoglaló néven ROPA-nak (Recognition of Photographic Achievement) nevezik. A címekhez nem csak a kiírt pályázatok képeinek bizonyos számú elfogadására, de adott fotós szakterületeken elért csillagokkal jelzett minősítésekre is szükség lesz. Így például, többek között, létezik természetfotó, riportfotó is, ahol 1-től 6 csillaggal jutalmazzák azokat, akik megfelelő számú fotó elfogadással és címmel rendelkeznek. Egy csillaghoz 18 elfogadás és 6 cím szükséges, de a hatodikhoz már 488 elfogadás és 120 cím. A ROPA fokozatok és követelményeik a következők:

 • PPSA (Proficiency – Jártasság): 288 vagy több képelfogadás egy vagy több PSA szakterület csillag minősítésével megtámogatva. 

 • EPSA (Excellence – Kiválóság): 700 vagy több képelfogadás egy vagy több PSA szakterület csillag minősítésével megtámogatva. 

 • MPSA (Master – Mester) 1500 vagy több képelfogadás egy vagy több PSA szakterület csillag minősítésével megtámogatva. 

 • GMPSA (Grand Master – Nagymester): 3000 vagy több képelfogadás egy vagy több PSA szakterület csillag minősítésével megtámogatva. 
  • GMPSA/b (Grand Master Bronze – Bronz nagymester): 5000 vagy több képelfogadás egy vagy több PSA szakterület csillag minősítésével megtámogatva. 
  • GMPSA/s (Grand Master Silver – Ezüst nagymester): 7000 vagy több képelfogadás egy vagy több PSA szakterület csillag minősítésével megtámogatva. 
  • GMPSA/g (Grand Master Gold – Arany nagymester): 9000 vagy több képelfogadás egy vagy több PSA szakterület csillag minősítésével megtámogatva. 
  • GMPSA/p (Grand Master Platinum – Platina nagymester): 11000 vagy több képelfogadás egy vagy több PSA szakterület csillag minősítésével megtámogatva
MAFOSZ image
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségét (MAFOSZ) 1983-ban Szolnokon alapította meg 33 fotóművészeti alkotócsoport. Napjainkban közel száz tagszervezetében 2000 különböző életkorú, foglalkozású autonóm alkotó tevékenykedik. Az ország jelenleg egyetlen olyan szervezete, amely közösségi fotóművészeti tevékenységet folytat, tagszervezeteiben tevékenykedő fotósok széles köre egymástól is sokat tanulhat, ahol a kreatív módon alkotni akaró fényképészek társakra találhatnak.